Rådet för etik och akademisk frihet bjuder in till ett seminarium om utredningen av undantag från kravet på etikgodkännande för viss forskning och reglering av tillsyn i etikprövninglagen kommer presenteras och diskuteras.
Utredare Ulrik von Essen presenterar utredningen och efteråt blir det paneldiskussion med chans att ställa frågor.
I panelen ingår Mats Johansson, docent i medicinsk etik och forskningsetisk stödperson, Vilhelm Persson, professor i juridik, och Agnes Andersson, dekan vid Samhällsvetenskapliga institutionen.
Tid och plats: 16 oktober klockan 13:00 – 14:30, Palaestras hörsal.
Samtalet leds och modereras av vicerektor Jimmie Kristensson.
Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Det har dock utpekats allvarliga problem med delar av nuvarande regelverk som behöver åtgärdas. Forskare inom samhällsvetenskap, humaniora och rättsvetenskap har bland annat riktat kritik mot att etikprövning krävs för forskning som innefattar behandling av personuppgifter ur offentligt material, till exempel riksdagsmotioner eller domar.
Utbildningsministern menar att etikprövningen behöver förnyas så att lagen inte leder till onödig administration eller gör så att forskare undviker viss forskning. Målet med förändringarna är att etikprövning bara ska genomföras där den verkligen behövs för att skydda enskilda personer.
Utredningen har letts av Ulrik von Essen som är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.
Utredningen med förslag kommer lämnas till regeringen den 30 september 2024.
Länk till utredningen: https://www.regeringen.se/contentassets/a74c4b94db954fdca441e2b1f584dfd7/en-ny-lag-om-forskningsetiska-krav-pa-och-etikprovning-av-forskning-som-avser-manniskor-ds-202421.pdf
Direktivet till utredningen går att hitta här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2023/08/u202203459/
Alla är välkomna och ingen föranmälan krävs.